Eind 2021 werd besloten door de (hoofd)directeuren bedrijfsvoering dat alle ministeries zich zouden gaan inspannen om een certificaat op de Ladder te behalen. Het moet de ministeries helpen om de rijksbrede doelstelling te behalen: een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. De ministeries van IenW, EZK en LNV waren toen al gecertificeerd, niet veel later volgde ook minBZK. Nu mogen nog drie ministeries zich bij dat rijtje voegen: ministrie van OCW, SZW, en VWS. 7 down, 5 to go.
Voor veel organisaties is certificering op de CO2-Prestatieladder het startschot van een duurzaam avontuur. Voor provincie Groningen ligt dat nét even anders. De provincie was namelijk al jaren voortvarend aan het verduurzamen. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: “De CO2-Prestatieladder gaf ons een nieuwe ‘normaal-grens’, een nieuwe basis om op voort te bouwen.”
Riwald Recycling is pionier op het gebied van recycling van metaalproducten en is sinds kort gecertificeerd op niveau 5 van de CO2-Prestatieladder. Duurzaamheidsmanager Ömer Avci: ‘in onze sector zijn er eigenlijk maar twee duurzaamheidscertificaten die er echt toe doen: een ISO certificaat en de CO2-Prestatieladder; als je écht wilt laten zien dat je CO2-reductie serieus neemt.’
Bouwbedrijf Eiffage Benelux heeft het afgelopen jaar met al haar Belgische filialen (minimaal) een Niveau 3-certificaat op de CO2-Prestatieladder behaald. Twee van haar filialen, Duchêne en De Graeve, zorgen hiermee voor een primeur door als eerste Waalse bedrijven op Niveau 3 gecertificeerd te zijn. Met deze resultaten werkt Eiffage Benelux om dé leider in België te worden op het gebied van duurzaam bouwen.
Op 14 september kwamen veiligheidsregio’s (VR’s) IJsselland, Gooi en Vechtstreek & Flevoland samen om hun ervaringen en ideeën over het gebruik van de CO₂-Prestatieladder uit te wisselen. Tijdens de kick-off meeting nomineerde Henk Schreuders (Manager Staf & Beleid van VR IJsselland) zijn collega Onno Hensen (plaatsvervangend Directeur Bedrijfsvoering van VR’s Gooi en Vechtstreek & Flevoland) om de Ladder als volgende VR’s in te gaan zetten. De samenwerkende veiligheidsregio’s zijn sindsdien aan de slag gegaan met de verduurzaming van hun organisaties.
Ook voor aanbestedende organisaties is het belangrijk om een certificaat op de CO2-Prestieladder te behalen. Om de eigen CO2-voetafdruk te verkleinen natuurlijk, maar ook om het goede voorbeeld te geven. Waterschap Brabantse Delta behaalde daarom een certificaat op niveau 3 (met de ambitie om door te stoten naar niveau 4 en 5) en verduurzaamde de eigen bedrijfsvoering op verschillende manieren.
De opdrachtgevers van Waternet, de gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, hebben zich tot doel gesteld om in 2050 volledig duurzaam te zijn. Om de uitstoot van CO₂ terug te brengen naar 0 is het belangrijk te begrijpen hoeveel hun uitvoeringsorganisatie, Waternet, precies uitstoot en waar die uitstoot verminderd kan worden. Daarom werkt Waternet sinds 2022 met de CO₂-Prestatieladder. De eerste stappen zijn gezet, in de zomer certificeerde Waternet zich voor trede drie.
Met de CO2-Prestatieladder stimuleert de rijksbrede inkoopcategorie Werkplekomgeving leveranciers om te verduurzamen. Met succes, aldus categoriemanager Tamara van Vastenhoven: ‘We zien dat we met onze inkoopkracht de markt in beweging brengen.’
Een fietspad van olifantsgras, blauwe synthetische diesel voor het gemeentelijke wagenpark en straatverlichting van ledlampen. Het zijn maatregelen waarmee de gemeente Renkum de CO2-uitstoot drastisch heeft teruggedrongen. Maar de komende jaren gaat Renkum nog veel verder.
Slechts twee drukkerijen in Nederland hebben tot nu toe een certificaat op de CO2-Prestatieladder. HuigHaverlag is er één van. Duurzaamheid staat dan ook hoog op de agenda van de retaildrukkerij, vertelt kwaliteitsmanager André van Dijk: ‘Of je nu een bakker, bouwer of drukker bent; iedereen heeft dezelfde verantwoordelijkheid om transparant met duurzaamheid aan de slag te gaan.’
Tijdens het EZK-evenement op 27 januari werd aan stedenbouwkundigen PosadMaxwan het 1200e certificaat voor de CO2-Prestatieladder uitgereikt. ‘Daar zijn we natuurlijk heel trots op,’ aldus Shirley Voermans, CO2-Projectleider en officemanager en associate bij het bedrijf. Zij en Froukje van de Klundert, ontwerper en ook associate, vertellen over de rol van de CO2-Prestatieladder bij de duurzaamheidsdoelen en -activiteiten van PosadMaxwan.
Nowy Styl is een van de grootste kantoormeubelfabrikanten van Europa en heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel. Vorig jaar behaalde het bedrijf niveau 3 op de CO2-Prestatieladder, maar de plannen voor een certificaat op niveau 4 of 5 worden ook al gemaakt. ‘Duurzaamheid is een continu proces. Morgen moet beter zijn dan vandaag.’
Facilicom Group behaalde onlangs niveau 3 op de CO2-Prestatieladder. Het certificaat is voor de facilitair dienstverlener een belangrijke en logische stap in het behalen van een bredere ambitie: CO2-neutraliteit in 2030. Duurzaamheidsmanager Tim Platteel: “Door de Ladder hebben we onze CO2-impact beter in kaart kunnen brengen. Nu kunnen we die monitoren en natuurlijk reduceren.”
Totaalleverancier op het gebied van koffie en thee Jacobs Douwe Egberts Professional Nederland (JDE Pro NL) heeft een niveau 3-certificaat behaald op de CO2-Prestatieladder. Wat heeft het bedrijf daartoe gebracht? Welke maatregelen neemt het bedrijf om CO2-uitstoot terug te dringen? En: welke invloed hebben de stakeholders op de duurzame koers van het beursgenoteerde bedrijf? We spreken met Bas Stok, manager corporate responsibility van JDE Professional.
Het adviesbureau dat buiten de lijntjes kleurt, niets wil weten van hiërarchie en vooral een maatschappelijke impact wil maken heet Rebel en heeft sinds kort een CO2-Prestatieladdercertificaat behaald op niveau 3. Wouter de Waart, consultant circulaire economie bij het bedrijf, trok de kar bij dit certificeringsproces en vertelt hoe ‘rebels adviesgeven’ op het gebied van duurzaamheid eruit ziet. En: hoe zijn organisatie zelf het gestelde doel van 49% reductie in 2030 t.o.v. 2019 denkt te behalen.
Op 4 maart ontvangt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven tijdens een feestelijk online event het certificaat voor het bereiken van niveau 5 van de CO₂-Prestatieladder. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, inclusief RWS, ILT, PBL en KNMI, behaalt hiermee als eerste ministerie het hoogste niveau van de Ladder.
Natuurmonumenten kennen we als een organisatie die zich inzet voor het behoud van Nederlands(e) natuur en erfgoed. Niet als een organisatie die bij uitstek veel CO2 uitstoot. Toch heeft ook deze organisatie de stap gezet om een Laddercertificaat op niveau 3 te behalen. Waarom? Carolien van Slijpe, projectmanager, legt het ons uit.
De inspanningen van GVB om CO2-uitstoot te verminderen, hebben geresulteerd in een certificering voor de CO2-prestatieladder. De Amsterdamse stadsvervoerder kreeg eind januari het ‘CO2-bewust certificaat niveau 3’ toegekend. Daarmee zet het opnieuw een stap in het verder verduurzamen van het OV in de regio Amsterdam.
Aannemingsmaatschappij Van Gelder, niveau 5 gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder, heeft een dashboard ontwikkeld waarin realtime de CO2-uitstoot en reductie van een project wordt berekend. Het innovatieve dashboard is voor het eerst ingezet in de Samenwerkings Overeenkomst (SOK) Grote Werken met de gemeente Amsterdam. Deze week werd duidelijk dat maar liefst 1000 ton CO2-reductie is gerealiseerd bij het groot onderhoud van wegen in Amsterdam.
Op 10 november ontving Hoogheemraadschap van Delfland het 1.000ste CO2-Prestatieladdercertificaat. Het waterschap heeft zich gecertificeerd op niveau 3. Naar aanleiding van dit heuglijke nieuws sprak SKAO met Oscar Helsen, Coördinator Energie, en Bas Nanninga, projectleider voor de implementatie van de CO2-Prestatieladder bij Delfland. Zij spraken over klimaatambities, het betrekken van burgers en bedrijven bij duurzaamheid, en CO2-reductie als het nieuwe normaal.
Certificaathouder Heijmans wil na 2023 CO2-neutraal bouwen. En de ambitie is om in 2026 volledig emissieloos te werken. Dus zonder uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Goed voor het klimaat, het levert betere werkplekken op voor medewerkers én minder overlast voor de omgeving. Daarom vindt Heijmans dat diens bouwmaterieel verduurzaamd moet worden. Drie medewerkers van Heijmans vertellen hoe zij de uitstoot in zes jaar denken te reduceren tot nul. Elektrificatie, ambitie en geld zijn de sleutelwoorden in het verhaal.
Brandstoffenleverancier Finco Fuel heeft onlangs een niveau-3 certificaat behaald op de CO2 -Prestatieladder. Wat drijft een organisatie die ook fossiele brandstoffen vervoert om de pijlen te richten op duurzaamheid? En hoe heeft deze organisatie de eisen van de Ladder weten te implementeren? Kirsten Barnhoorn (directeur FinCo Renewables) komt aan het woord.